Kaag en Braassem

Moestuintips van vroeger

Nostalgische Moestuin “De Veense Akker”

Beleef het moestuinieren van 100 jaar geleden

 

Moestuintips van vroeger

Op het terrein van Groencentrum De Veense Bukker in Roelofarendsveen kun je de Nostalgische Moestuin bekijken. Er wordt gebruik gemaakt van de teelt- en werkwijze van vroeger. Deze tuintips werden vroeger van vader op zoon doorgegeven. Als je opa geen moestuinder was, kun je deze ervaring toch opdoen bij ‘De Veense Akker’. Neem een kijkje en zie hoe gebruik wordt gemaakt van  rijshout, halve ramen of een koude bak.

 

Rijshout

Rijshout is snoeiafval van wilgen. Je kunt ook andere gesnoeide takken gebruiken. De takken worden geplaatst tussen o.a. bonen  ter ondersteuning van het gewas. Geen gebruik van plastic stokken, maar natuurlijke materialen.


Halve ramen
Halve ramen zijn ingeraamde stukjes glas ter grootte van een half broeiraam.  Door verschillende raampjes tegen het gewas aan te zetten creëer je een warmere omgeving. Het wordt gebruikt voor een vroegere oogst van o.a. bonen, peulen, sla, etc.


 

Koude bak

Een koude bak is een lage bak waarop zogenaamde “broeiramen” worden geplaatst. De temperatuur in de bak is hoger dan buiten de bak. Je hoeft niet te stoken, maar maakt gebruik van de zonnewarmte. Aardbeien in een koude bak geven eerder vruchten. Door stro onder je aardbeien te leggen blijven de vruchtjes vrij van de grond. Ze worden minder aangetast door ongedierte en blijven droog.

De vrijwilligers van “De Veense Akker” zijn vaak aanwezig op dinsdag en zaterdagochtend. 

Je vindt de Nostalgische Moestuin op Hazenpad 1 in Roelofarendsveen

Logo Kaag en Braassem.jpg